2011. szeptember 18., vasárnap

- szüret Szekszárdon -

Szekszárdon 4 napig tart a szüret :) vagyis a szüreti napok - mi a felvonulással kezdtük. Nekem ugyan ez volt az első, de ahogy elhallgattam, régebben olyan is volt, hogy sok-sok lovaskocsi vonult Pest felé, feldíszítve szőlőkkel meg borokkal. Most leginkább sok-sok óvoda meg iskola vonult LIKE-os pólóban, meg persze a külföldiek: szlovákok, németek, ukránok, románok (Igazfalva :) - kész csoda, hogy ilyen nevű faluban is élnek még emberek - meg hogy nem tiltották még be  :))


Voltak persze még mazsorettlányok is levegőbe repített botokkal, meg salsás kisöcsik talpig feketében a 38 fokban, meg az utcaseprők :) Őket látva hangos derültség hullámzott végig a tömegen :)







Az este: mindenhol üveg! Szekszárdi címerrel ellátott borospohárral fel-alá sétálgató emberek, irtó nagy sorok a boros-standoknál, és nagyon finom illatok a kenyér-lángososnál, a sima lángosnál meg a vicces nevű többi hasonlóknál v.ö.: nosztalgia gezemice? :)
A borok minőségi lévén szárazak, dl áruk változó volt: úgy emlékszem, a mi esténk a legszárazabb vörösborral kezdődött: 200 Ft-ért, majd rozé jött 300, aztán fehérbor 300, és végül - mert nagyon mondtam, hogy márpedig 1x ittunk édes bort is - megkerestük az egész tér legfélédesebb borát - ennél édesebb sehol sem akadt: 100 Ft-ért :)

A zenéről az egyik téren a Muslinca zenekar, a másikon a Kultúrdiszkó gondoskodott, amit hallgatva jól el lehetett lenni  a tömegben, így aztán észre sem vettük, hogy lett negyed 1, mire hazaértünk :)


***

Visszafelé a vonaton megkérdezte a kalauz, hogy semmilyen kedvezménnyel nem kívánok élni? Rákérdeztem mik vannak: diák, nyugdíjas, katona, más vallású, külföldi, román magyar, vagy magyar román(?), és egyéb kisebbség. Hát ahogy elnéztem vasúton ingyen csak a sómenek, vévénőczyk utazhatnak mellet csináltatni vidékre :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése