2019. július 2., kedd

- город- герой Ленинград 2019.06.15-16 -

- Вoт ты гoвoрил, гoрoд — сила, а тут слабые все...
- Гoрoд — этo злая сила... Сильные приезжают, станoвятся слабыми, гoрoд забирает силу... Вoт и ты прoпал! // Брат

- Azt mondtad, hogy ez a város erős, közben itt minden gyenge ...
- Ez a város gonosz erő ... Az erős jön, majd gyenge lesz, mert a város elveszi az erőt ... és mégis őt akarod, mégis hiányzik. 

Hétvége jött, gondoltuk szusszanunk kicsit, nem akartunk megint rohanós és turistákkal zsúfolt programokat. Szombaton így nekiindultunk a Ленин площадь-nak. Tetszett, hogy itt még vannak megmaradt Lenin szobrok, bár ez sokkal kisebb volt, mint a Московская-n. 
Kicsit sétálgattunk a rakparton, lefényképeztük a politikai áldozatoknak emelt félig koponya, félig normál arcú Szfinxet, meghallgattuk a déli ágyúszót a Péter Pál erődből, majd az  Auróra lett volna a cél, csak aztán beugrott, hogy az Instagramon sikerült összebarátkozni egy graffitissel, így inkább betájoltuk az irányt arra, amerre a képei voltak. 



Még itthon a szálláskereséskor az egyik közelben lévő hotel is felmerült, Zsül kíváncsi volt, hogy mi lett volna ha mégis közelebb lakunk a Névához ...
Hát elég külvárosi volt a negyed. 

Hulló
vakolatok, szűk utcácskák, a tisztaság is inkább nyomokban, hamar megállapítottuk, hogy jobb a Vertical Hotel a maga 5 km-es távolságával a hidaktól ugyan, de a 12. emeleti szobájával. 
A graffitis falat hamar megtaláltuk, fényképeztünk is párat, majd indultunk a további látnivalók irányába.
A japánkert vagy felújítás, vagy ledózerolás alatt volt éppen, néztünk is döbbenten egymásra, amikor felrobbantott a közelben egy petárdát egy 6 év körüli kisgyerek, hogy ilyent sem nagyon hallottunk azért eddig.
Nem tetszett a környék egyáltalán :)
Még egy mozaikos részt találtam ki,hogy azt még nézzük meg, olvastam róla, hogy egy elég nagy rész van kirakva mozaikból- a címet ugyan csak körülbelül néztem meg, így esett, hogy nem találtuk meg sehol. 
Azt láttuk, hogy valahol a házak között lesz egy belső kertben, de a lépcsőházba azért nem lehetett egyszerűen bejutni, konkrétan zárva volt, és csak egy parkolórést találtunk, amit azért nem akartam elhinni, hogy ott bejárat lehet.
Így mentünk még a Néva parton kicsit, majd fáztam annyira, hogy kerestünk inkább egy metrót.

Azért persze délután is menni kellett, hiába volt pont a leghidegebb nap az egész szabadság alatt :). Át kellett sétálni a Дворцовый hídon, majd meg kellett nézni a Péter Pál erődöt, a tengerparti részt, ami le volt épp zárva, a székesegyházat, a felettébb fura Nagy Péter szobrot, ami jóval kisebb volt, mint amire számítottam (és jóval furább is élőben :)), majd rácsodálkoztunk pár nyulas szoborra - elvégre a Nyulak szigetén voltunk :).
Ezt követően még a Троицкий мост-ra is rábeszéltem Zsült, hogy nézzük meg, mert direkt leszámoltam, hogy ez az a híd, ahonnan 7 másik hídra is rá lehet látni, ha rámegyünk.
Persze webkameráról jobban látszott, mint a szürke, ködös és viharos szélben a hídról, így inkább Zsül elhitte, amit mondtam és mentünk vissza a szállodába melegedni.

A vasárnap jobban sikerült, az idő is jobb volt, a Kazanyi székesegyházzal kezdtünk. Olvastam, hogy ingyenes, hogy a nőknek kötelező a fejkendő, hogy itt van a kazanyi Szűz képe, amiről olvastam annyit, hogy érdekeljen: hogy  az 1812-es napóleoni seregek felett aratott győzelmet, - sőt Szentpétervár megmenekülését a II. világháború ostrománál is - neki tulajdonítják (amikor Hitler Leningrádot Adolfburgnak akarta nevezni).

A kazanyi Szűzanyát végül nem láttuk, elindultunk inkább a Bank híd felé, ami épp renoválás okán tömérdek takarólemez alatt volt elrejtve és amit pont 20-án adtak át a közönségnek, amikor már hazajöttünk.

Innen elnéztünk az Izsák templomhoz és ott is hatalmas tömeget találtunk. Amit még kiszúrtunk, hogy nem is engedik fel a nézelődőket az angyalos teraszra, csak vagy 2 szinttel lejjebb, nem is győzött meg, hogy a fáktól bármit is ki lehet látni a Néva irányában, így inkább elengedtük a megmászását és mentünk tovább az Aurórához.


Nagyon meleg volt. A tegnapi naphoz képest duplán, így az Aurórába sem volt kedvünk beszorulni a többi kismillió turistával, meg a napon állni sem órák hosszat a jegyért, azért fényképeztünk párat :)






Csak találtam Aurórás dalt is :D : 

https://www.youtube.com/watch?v=JjHdrnFPsE4 (12:45-től) 


Слова песни: - "Крейсер Аврора", из мультфильма: "Аврора" Музыка: В.Шаинский., Слова: М.Матусовский. Дремлет притихший северный город, Низкое небо над головой - Что тебе снится, крейсер "Аврора", В час когда утро встает над Невой? Что тебе снится, крейсер "Аврора", В час когда утро встает над Невой? Может ты снова в тучах мохнатых, Вспышки орудий видишь вдали? Или как прежде, в черных бушлатах, Грозно шагают твои патрули? Или как прежде, в черных бушлатах, Грозно шагают твои патрули? Волны крутые, штормы седые, Доля такая у кораблей, Судьбы их тоже чем-то похожи, Чем-то похожи на судьбы людей. Судьбы их тоже чем-то похожи, Чем-то похожи на судьбы людей. Ветром соленым дышат просторы, Молнии крестят мрак грозовой - Что тебе снится, крейсер" Аврора", В час когда утро встает над Невой? Что тебе снится, крейсер "Аврора", В час когда утро встает над Невой? Что тебе снится, крейсер "Аврора", В час когда утро встает над Невой?

Sétáltunk tovább a Сампсониевский hídon át a площадь  Ленинa irányában. Zsül ki akarta próbálni a villamosozást is, így vakmerészen besétáltunk az út kellős közepére (ott volt a villamosmegálló), majd amikor elkanyarodni látszott a villamos, le is ugrottunk róla, megint az út kellős közepén.
Az amúgy még vakmerészebben és eszetlenebbül közlekedő autósok teljesen rendesen megálltak és megvárták, amíg a villamosról az út közepére leszálló utasok kiszédelegnek a járdára és csak utána kezdtek megint eszelős vezetésbe :)
Visszasétáltunk a metróig, találtunk egy Teremok-ot, rutinosan kértük a menjulapot (azon ott volt angolul is, hogy mi a választék), jól bepalacsintáztunk és átsétáltunk a metróhoz.

Amire még sikerült rábeszélni Zsült:
pár metrómegálló:


a Leninnél tökéletesen egyedül voltunk :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése