2011. április 30., szombat

- az élet értelme -

1562-ben Jean Ribault, aki az egyik legelső gyarmatosító expedíciót vezette az Újvilágba, néhány emberét hátrahagyta Port Royalban. 
Albert de Pierrát nevezte ki parancsnokuknak, akiről hamarosan kiderült, hogy őrült: állandó rettegésben tartotta az embereket erőszakos módszereivel. "Saját kezével akasztott fel egy dobost, ai magára vonta a haragját - írja Francis Parkman múlt századi amerikai történetíró -, egy katonát, La Chére-t pedig egy kopr szigetre száműzetett, az erődítménytől mintegy tíz mérföldnyire, ahol az menthetetlenül éhhalálra volt ítélve. " 
Végül fellázadtak ellene, és megölték,  félholt La Chére-t pedig megmentették, visszahozták a szárazföldre. Azt gondolná az ember, hogy La Chére most már biztonságban volt - hogy miután túlélte az embertelen büntetést, egy időre mentesül a további megpróbáltatások alól. 
Ám ennél bonyolultabb az élet. Nincs törvény, mely gátat szabna a balszerencsének, nincs kivételezés - minden percben tiszta lappal induluk, ugyanúgy kitéve a sors övön aluli ütéseinek, mint a megelőző percben. 
A településen egyre rosszabbul mentek a dolgok, látni való volt, hogy a kísérlet meghiúsult. Az emberek sehogysem tudtak megbirkózni a vadonnal, az éhséggel; úrrá lett rajtuk a honvágy. Kezdetleges szerszámaikkal, utolsó erejüket megfeszítve hajót fabrikáltak, "Robinson Crusoehoz méltót", hogy hazatérhessenek vele Franciaországba. Az Atlanti -óceánon érte őket a következő csapás: megállt a szél, élelmük és vizük elfogyott. 
Megették a cipőjüket, a bőrmellényüket, volt aki kétségbeesésében tengervizet ivott, többen meghaltak. Szinte elkerülhetetlenül következett a vég: a kannibalizmus. "Sorsot vetettek- írta Parkman-, és a sors La Chére-t jelölte ki, ezt a szerencsétlen flótást, akit Albert annak idején éhhalálra ítélt a kopár szigeten. Megölték, feldarabolták, szétosztották egymás között . A szörnyű lakoma jóvoltából kitartottak valahgy, míg a szárazföld feltűnt a látóhatáron, majd, így mondják, a boldogságtól megzavarodott elméjük, és elvesztették az uralmat a hajó felett, amit egy áramlat ismét mélyen besodort az óceánba...."
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése