2012. augusztus 26., vasárnap

- Hidegzóna -

Az a baj ezekkel a skandikrimikkel, hogy nem lehet őket megunni. Ami még mondjuk hagyján is, de kikényszeríti az agyalást ...  (és mind - mind olyan könyv/ek, ami(k)ben még képek sincsenek ... :))

Mindig a legutolsónak olvasott tetszik a legjobban, bár most a Hidegzóna van, de lehet mégis ott tartok, hogy a Vörösbegy (Jo Nesbo) volt eddig a legjobb. Abban rendes háború volt - itt (Hidegzóna) meg magukat irtó komolyan vevő ugribugri sihederek játszák a nagy Marxista- Engelista ideákat ..
A Vörösbegy kicsit rávesz arra, hogy átgondold: hogy is van ezzel az elégtétel dologgal?
Ha a háborúban megölsz egy dezertőrt, akkor gyilkos vagy, de ha az aktuális vezetőség rávesz arra, hogy meggyilkold a szüleid, meg a testvéred, akkor nemzeti hőssé válsz?
 Persze könnyű beszélni az "ezek csak végletek"-ről... de hogy az dönt arról mi a helyes, aki ott sem volt? vagy hogy is van ezzel? ki az aki megmondja (hatja) mikor hős egy ember, és mikor áruló? 

Van abban végülis valami ráció, hogy aki hithű (német) párttag volt, az lakjon is ott, és hogy aki ellenálló azt telepítsék be ide, de hogy ezt hogy lehetett eldönteni? kinek volt joga kitelepítésre  kényszeríteni családokat? és miért mentek? féltek, hogy ha maradnak megölik őket? 
Kérdések, amit lehet az, aki nem volt benne, nem tud felérni ésszel...ha azt mondom, hogy nekem Stockholm tetszik, azért csak nem fognak oda kitelepíteni, nem?

 Na meg az a rész, amikor a homlokon lőtt katona visszakerül a táborba ... Erre mondta Zsül, hogy ez csak egy regény :) Attól még csak beugrott a liptódi temető, ahol az egyik sírkövön lóg egy homlokán golyóütötte háborús fémsisak ....
 
 Rákérdeztem aputól, hogy hogy volt ez a betepülés a papáéknál. Néha az az érzésem, h a szülők megriadnak a gyerekeiktől :(. Mondjuk apu talán nem is gondol rá, azonnal mondta, hogy papáéknak az államnak ki kellett fizetni a házat - 10 éves hitelre. Ők nem kapták ajándékba....
Furcsák ezek a régi dolgok..
Úgy tudom az omát (dédi) idetelepítették Kisnyárádra - és most beugrik az, hogy egyetlen szót nem tudott magyarul. Amikor kicsi voltam, próbáltam tanítani rá :( Ki tudhatja már, milyen érzés lehetett ez neki ...  

"Amikor a világ még sokkal egyszerűbb volt, és a határvonalak élesebbek .. "



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése