2010. január 18., hétfő

- Petit conte du soir -


Petit conte du soir a behavazott estére:
és mert a hóról majdnem mindenkinek a Holle anyó ugrik be, ezért most Cнегурочкаról írok.

Fagy király országában minden csak a hóról szól (és süvít a szél) -
Tavasztündér sem tud a hatalma ellen harcolni egyedül így aztán leányát elrejti egy istenháta mögötti szibériai faluban, ahol egy szegény favágó család fogadja örökbe.
Ott történik egy alkalommal, hogy Gaston L'amour, a pásztor fogadásból dalt énekel Cнегурочкаnak , aki egy kaméliát nyújt át jutalomként. A virág igen gyorsan az árokban végzi, mert a pásztor nem a koldusszegény lánynak akart a dalával imponálni, és hamarosan le is lép a színről az irigykedő többi falusi lib... lánnyal. Viszont Pierre de Behúzoknak, a szomszéd fiának nagyon megtetszik Cнегурочка, annyira, hogy miatta a menyasszonyát Justine Coeur-t is elhagyja.
Justine modern lány, jogai is vannak, így aztán nem átall elgyalogolni a hóban minden békávé nélkül is a cárhoz, hogy elpanaszolja sérelmét a gaz csábítóról. A cár összevonja a szemöldökét, és úgy dönt igazságot tesz: megígéri, hogy minél előbb férjhez adja Cнегурочкаt különösen azért, mert időközben Jules du Soleil napisten is épp háborút hirdet: megharagudott egész Szibériára, mert Cнегурочка befogadásával a természet rendje is megsérült: az Ő egyetlen sugarával az összes hónak el kellett volna tűnnie már évekkel ezelőtt.
Cнегурочка viszont még nagyon havas, semmi melegség nincs szívében Pierre iránt (sem).
De mert nagyon megsajnálja a kitartó fiút, megkéri a Tavasztündért, hogy ébressze fel szívében az életet, még akkor is, ha tudja, hogy ezzel ő csak veszíthet: tutti, hogy feloldódik a napsütésben, és vízzé válik.
Pierre boldogan öleli át a közben már nagyon vizes Cнегурочкаt, majd eldönti, hogy netovább. Felülnek az első arra repülő repülőre és máig is boldogan élnek a napsugaras, rózsavonalas és jégbezárt Louvre inverz piramisában Tunguzkában, elrejtve minden kíváncsiskodó szem elöl. (v.ö. császár új ruhája)
Justine Niebelung gyűrűjéért megy, de ezt majd a folytatásban ...

folytatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése