2010. május 5., szerda

- használd az agyadat :) -

(ha nem látod, hogy forogna:
Mentsd le a bal oldali képet, és nyisd meg egy olyan képnézegetővel, ami tudja a gif-et mozgóban láttatni.)

Nézd a képet.

Ha a csajszit az óra járásával megegyező irányba látod forogni, akkor a jobb agyféltekédet használod. Ha az óra járásával ellentétes irányba látod forogni, akkor a bal agyféltekédet használod. Néhány ember képes arra, hogy mindkét irányt felismerje, de a legtöbben csak egyféleképpen tudják nézni. Lássuk, hogy képes vagy-e megfordítani a forgás irányt, váltogatva az agyféltekéid között.

MINDKÉT IRÁNY LEHETSÉGES!

Ez a prezentáció azt mutatja be, hogy az agy két különböző fele különböző gondolkodásmódért felelős.


Különbségek:

Bal agyfélteke:

Logikus
Következetes
Racionális
Analitikus
Objektív
Részletekre koncentráló

Jobb agyfélteke:

Véletlenszerű
Intuitív
Holisztikus
Összefoglaló gondolkodásmód
Szubjektív
Egészre koncentráló

A legtöbb személy valamelyik fajta gondolkodásmódot előnyben részesíti a kettő közül. Néhányan közülünk azonban képesek egyenlő módon használni mindkét agyféltekéjüket. Általánosságban az mondható el, hogy az iskolában jobbára a bal agyféltekés gondolkodásmód a jellemző, míg a jobb agyféltekés aktivitás háttérbe szorul. A bal agyféltekés, relatív tantárgyak a logikus gondolkodásra, analízisre és pontosságra fókuszálnak. A jobb agyféltekés tantárgyak, a másik véglet, az esztétikára, érzésekre, és kreativitásra összpontosítanak.


és ezt csak azért, mert ezt (is) kaptam, és hogy legyen megjegyzés is:
" Annyi kimaradt ha jól emlékszem a felsorolásnál de minjá megnézem :D hogy a művészi"hajlam,képi meglátás,kéz ügyesség,koordináció,meg miegymás is a jobb agyféltekben van :)
Értve ez úgy hogy akinél a jobb az erősebb vagy domináns,azok tehetségesebbek.Mint pl az összes bal kezes :) ugye mert a jobb oldal viszi a balt s fordítva.
Volt is erről anno egy műsor hogy akik balesetben fél oldali agykárosodást szenvedtek s a jobb vette át az irányító szerepet,azok hirtelen el kezdtek iszonyat komoly képeket festeni,zenét írni,s szobrokat meg minden egyebet készíteni,úgy hogy előtt pl egy egyenes vonalat nem tudott húzni :)
"

4 megjegyzés:

  1. a csajszi telefonszámát nem tudom :) (az előbb már kérdezték a könyves fiúk :))

    VálaszTörlés
  2. érdekes :) én tudom forgatni, első ránézésre visszafele forog, de aztán megegyezően, majd oda-vissza... tökjó! :D

    VálaszTörlés