2010. május 15., szombat

- utazni jó (?) -


Az ember olcsóbban utazik az űrbe, mint a metrón.

A hírt elsőként a BBC jelentette be: Dennis Tito űrturista 14 millió fontos viteldíjával számolva míg a londoni metróhálózaton 8,04 fontért tehetünk meg egy mérföldet, addig ugyanez a táv űrrepülővel 5,61 fontba kerül.

De mi, magyarok is elkezdhetünk aggódni. Még nem kell pánikszerűen kutatni olcsó, használt űrsikló után, de nálunk is közelítenek egymáshoz a tarifák: egy vonaljegyért 320 forintot fizetünk, egy luxusűrsiklóval 300 forintos kilométerenkénti áron jutnánk az űrbe, ráadásul utóbbi gyorsabb.

És ez az arány csak romlani fog a következő időkben, hiszen, amíg a tömegközlekedés folyamatosan drágul, az űrtúrák ára egyre csökken.
http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=29783

és ami még idekívánkozik - bár kétszeri nekifutásnak sem sikerült a könyvet elolvasni (nekem sem:):


"Azt álmodta, hogy a New York- Budapest metrón utazik. Két megálló volt az óceánban a harmadik már Párizs, aztán München, készülődhetett, mert 7 perc múlva Budapest következett. Marton azonban az utolsó pillanatban mégse szállt ki.
Varsó. Kijev. Moszkva. Két viszonylag hosszú megálló: Novoszibirszk, Peking. Aztán Tokió, majd Honolulu és máris újra Amerikába ért a metró: Los Angeles! ...


Marton elmosolyodott. Imádta, hogy ennyire gyorsan és zökkenőmentesen száguldhat előre. Megint behunyta a szemét, így történt, hogy ezúttal New Yorkot szalasztotta el. Sebaj, legföljebb megyek még egy kört, gondolta. Bérlete volt. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése