2018. január 25., csütörtök

- Fiorita di San Zanobi -

A facebook oldalamra akartam ilyen bejegyzéseket írni és mégis ide írom, mert a facebook-on ott van eredetiben - bárki megnézheti .- ez a blog meg .. ha nem is nézi senki, akkor is megmarad. 

Mert a mesék mindig megmaradnak :)

És mert mostanában a legmesésebb Firenze:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Santa_Reparata 
Holnap 2018. január 26-án van a Fiorita di San Zanobi ünnepe. 

A legenda szerint 429-ben itt ért hozzá Szent Zenobius teste egy már kiszáradt szilfához, - amikor a Santa Reparatából átvitték a San Lorenzo katedrálisba, - és ezután a száraz  szilfán(hiába volt január) kihajtott  egy kis levélke, majd nyomban virágba is borult az egész fa. Így állítottak egy oszlopot (la colonna) a csoda emlékére és minden január 26-án virággal borítják a firenzei Madonnák.
Az eredeti szilfából egy feszületet faragtak, az most a San Giovannino dei Cavalieri templomban van, a via San Gallon. 

Szent Zenobius Firenze püspöke volt, szerették is a hívei, sőt Firenze apostolának hívták, mert annyit fáradozott azon, hogy megvédje a kereszténységet, a várost, templomokat alapított (a San Lorenzo bazilikát) és még egy csodát is tulajdonítottak neki: történt, hogy francia zarándokok mentek át a piazzán és az egyik nő, mert a fia nagyon beteg volt, hátrahagyta meghalni.
Na de jött Szent Zenobius, aki imádkozott, és imádkozott és imádkozott, és ... !(lehet meg is itatta is :)) -  a kis francia zarándok feltámadt!

Lehet ezután lett püspök... mintha szent csak azután lehetne valaki, hogy valami csodát művel? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése