2009. október 18., vasárnap

- vidám mesék -

Időomlás:

– Isten teremte az eget és a földet – folytatta a vén, réges-rég elavult sci-fi író. – A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten lelke lebeg vala a vizek felett. Erre Sátán is képes vala, de ostobaságnak vélte, öncélú cselekvésnek. Mi benne a pláne? Kezdetben tehát nem szól vala.

Ám Sátán aggódni kezde Isten miatt, amikor monda Isten: "Legyen világosság", és lőn világosság. El kellett tűnődnie: "Ugyan mi a fészkes fenét vett a fejébe? Mégis meddig akar elmenni? És arra számít netán, hogy én majd segítek neki eligazgatni ezt a sok hülyeséget?" Isten megteremte a férfit és az asszonyt, a maga meg a Sátán képére és hasonlatosságára, miniatűrben, és szabadjára engedé őket, hogy ugyan mi lesz belőlük.

Sátán nem tehette semmivé, amit Isten teremtett. De legalább megpróbálhatta kevésbé fájdalmassá tenni a létet az Isten kis játékszereinek. Ő látta, amit Isten nem látott: élni annyi, mint halálosan unatkozni vagy rettegni. Beletömött hát egy almába mindenféle ideát, ami legalább egy kicsit enyhítheti az unalmat, például játékszabályokat kártyához meg kockához, meg hogy hogyan kell kamatyolni, meg a sör meg a bor meg a whisky receptjét, meg különféle dohányzásra alkalmas növények képét, és így tovább. És használati utasítást, hogy hogyan kell dögösen, szexisen zenélni és táncolni és énekelni. És hogyan kell cifrán káromkodni, amikor a lábunkra lépnek.

Sátán egy kígyóra bízta az almát, hogy adja oda Évának. Éva beleharapott, és továbbadta Ádámnak. Ádám is beleharapott, aztán kamatyoltak.

Sátán nem akart egyebet, csupán segíteni, és ezt számos esetben meg is tette – fejezte be Trout. – Ő se propagált több, időnként szörnyű mellékhatásokkal járó csodabalzsamot, mint napjaink legpatinásabb gyógyszergyárai.

.oOo.


Jézus a Hegyi Beszédben mondta el, milyen rémes az élet: "Boldogok, akik s
írnak", és "Boldogok a szelídek", és "Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot".
Henry David Thoreau híres mondása: "Az emberek tömege csöndes elkeseredésben él." Így aztán egy hangyányit sem érthetetlen, hogy mérgezzük a vizet meg a levegőt meg a termőtalajt, és egyre körmönfontabb ítéletnapi szerkentyűket eszkábálunk – iparilag, katonailag: egykutya. Kivételesen legyünk kíméletlenül őszinték. A világvége jószerint egyikünk számára se jöhet elég korán.

Apámat, Kurt szeniort, aki építészmérnök volt Indianapolisban, továbbá rákja volt, és a felesége úgy tizenöt esztendővel azelőtt öngyilkosságot követett el, feltartóztatták, mert szülővárosában belehajtott a pirosba. Akkor derült ki, hogy húsz esztendeje nincs vezetői jogosítványa! Tudják, mit mondott az intézkedő rendőrnek?

– Hát akkor lőjön le – mondta.

.oOo.

A Szövetségi Nyomozó Iroda különleges ügynökei, J. Edgar Hoovernek, az FBI nőtlen, homoszexuális igazgatójának utasítására agyonlőtték Dillingert, egyszerűen kivégezték, amikor kijött a barátnőjével a moziból. Nem rántott pisztolyt, nem tért ki, nem bukott le, nem próbált menekülni. Épp olyan volt, mint bárki más, amikor a mozi után kilép a való világba, épp ocsúdik a varázslatból. Azért ölték meg, mert a különleges ügynökök, akik mind széles karimájú puhakalapot viseltek, megsokallták, hogy olyan régóta csinál már hülyét belőlük.

Ez 1934-ben történt. Én tizenegy éves voltam. Allie tizenhat. Allie sírt és dühöngött, és mind a ketten gyaláztuk Dillinger barátnőjét, akivel moziban volt. Ez a dög, mert másnak igazán nem nevezhettük, adta a tippet a nyomozóknak, hogy hol lesz aznap este Dillinger. Azt mondta, hogy ő majd narancssárga ruhát vesz fel. A jellegtelen alak, akivel együtt kijön a moziból, nem más, mint akit az FBI homokos igazgatója Első Számú Közellenségnek bélyegzett.

A nő magyar volt. Ahogy a régi mondás tartja: "Ha magyar a barátod, nincs szükséged ellenségre."

.oOo.

Pszichoanalízis Németországban.

Egy idős úr nem tudja mozdítani a jobb karját. A vizsgálatok nem találnak semmi szervi elváltozást, minden a lehető legnagyobb rendben. A pszichoanalitikus sem megy semmire: kérdései, a beteg válaszai nem vezetnek sehova. A terapeuta tehetetlen, de végül elszánja magát: - Heil Hitler! - kiáltja. És az öregember karja nyomban náci köszöntésre lendül.

.oOo.

1 megjegyzés: