2010. október 31., vasárnap

- Azazel -


A zsidóknál “Énók könyvében” Azazel mindenféle aljasságra tanítja az embert: a férfiakat, hogy harcoljanak, és fegyvert készítsenek, a nőket - hogy fessék az arcukat és hajtsák el magzatukat. Egyszóval ő a lázadás démona, a kiűzetés szelleme.
***
Prométheusz elhozta nekünk a tüzet. Mózes megismertette velünk a törvényt. Krisztus erkölcsi támaszt adott. De mind közül a legértékesebb a zsidó isten, Azazel, aki megtanította az embert, hogy tisztelje saját méltóságát. “Enok könyvében” ez olvasható: “Szeretettel ment az emberek közé, és felfedte nekik az égben megismert titkokat.” Tükröt ajándékozott az embernek, hogy lássa, mi van mögötte - azaz, hogy legyen emlékezete és értse a múltját. Azazelnek köszönhetően a férfiak ismerik a kézművességet és meg tudják védeni otthonukat. Azazelnek köszönhetően az asszony alázatos termékeny nőstényből egyenjogú emberi lénnyé vált, akinek megadatik a választás szabadsága - hogy szép legyen vagy csúnya, anya vagy amazon, a családjának éljen vagy az egész emberiségnek. Az Isten csak kártyát adott az ember kezébe, Azazel viszont megtanítja, hogyan kell játszani, hogy nyerjen.
***
Akunyin Azazelje csavaros sztori egy elborult agyú, de sok pénzzel rendelkező angol lédiről, aki az árvák megmentője címmel felturbózva (és egyéb nagyon hangzatos egyedi ideák mögé bújva) ténykedik a világmegváltáson, amíg egy fiatal, és lelkes nyomozó (a molyon úgy olvastam, hogy: a ruszki Sherlock Holmes:)) rá nem áll az ügyre. Persze a szálak felgöngyölődnek, és jön vele a baj is ...
mindenesetre ez jellemző Akunyinra, hogy korántsem annyira könnyen kiszámítható a története vége.

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése