2018. április 28., szombat

- szőkőhév -

Az igazsághoz tartozik:
http://www.joedonnellan.com/2014/11/leap-year-2010.html

De ettől függetlenül a filmet nagyon szeretem :)
Nagyon így Írország benne, nagyon szépek a tájak és Ballycarbery vára - az valami mesés. Érdekes, hogy élőben nem ennyire nagy már - ahogy olvastam elbontották mostanában az egyik oldalát sajnos :(

https://en.wikipedia.org/wiki/Ballycarbery_Castle


És a legenda sem annyira romantikus, ahogy Declan elmesélte - az eredeti helyszínen (romantikus háttérzenével :)- az esőt meg hagyjuk).
https://www.discoveringireland.com/the-legend-of-diarmuid-and-grainne/



Több, mint 100 éve Grainne volt Írország legszebb nője, Fionn MacCool  ki is nézte második feleségének. 
Megkérte, beleegyeztek és nagy ünnepet hoztak létre a pár megünneplésére. Ám még azon az éjszakán Grainne találkozott Diarmuiddal, Fionn egyik legjobb harcosával és első látásra beleszeretett.
 Grainne mindent eldobott Diarmuidért: bevallotta neki, hogy szereti, de Diarmuid ellenállt , hű volt Fionnhoz. 
Grainnet  nem érdekelte a nem, varázslatot küldött rá és végül Diarmuid is viszontszerette. 
Elmenekültek a várból és a nagyon dühös Fionn és az emberei üldözőbe vették.
 Írország minden embere a menekülőket kereste, így barlangokban, fák odújában,  mindenféle zugok és fészkekben rejtőztek előlük. 
Hosszú évek után, Grainne terhes lett Diarmuid gyermekével, és a sors közbelépett. 
 Egy nap a pusztában, amikor Fionn és emberei körbevették Diarmuid és Grainnet, amikor épp Benbulben, a Sligo városán át menekültek: egy óriási vaddisznó jött szembe velük. 
 Teljesült hát az átok: Diarmuidnak a legenda megjósolta, hogy az egyetlen élő lény, amely ártani fog neki, egy vaddisznó lesz. 
Ahogy a vaddisznó futni kezdett feléjük, Diarmuid terhes szeretője elég ugrott, hogy megvédje és életre szóló harcot vívott vele. Ugyan a kardjával megölte a vaddisznót, de halálosan megsebesült.
Amikor Fionn és emberei felértek a kőbányába, Diarmuid már haldoklott a terhes Grainne karjában. Grainne tudta, hogy csak egy esélye van a szeretőjének megmentésére: könyörgött Fionnak, hogy könyörüljön, és emlékezzen rá, mennyire jó volt hozzá először és csak kis vizet kért, hogy Diarmuid nyugodtan hallgasson meg.  

De Fionnt nem érdekelte már semmi, mérges volt, hogy a legjobb barátja és a felesége leléptek az esküvőről. Fionn emberei is könyörögtek neki, hogy segítsen a nagy harcosnak élni, de Fionn mindenkit visszautasított. 
Csak amikor Fionn fia, Oisin támadt az apjára, azzal fenyegetőzvén, hogy megöli, akkor egyezett csak bele, hogy segítséget nyújt Diarmuidnak. 
De már késő volt, mielőtt Fionn odaadhatta volna a vizet, Diarmuid már meghalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése