2009. november 27., péntek

- Szorokin jege -


A magyarított krétakörös megközelítést inkább hagyjuk, bár a magukban igazi virtust érzőknek a bejegyzés aljára majd linkelek egy indexest.

Amiért szerintem a könyv jó(!) az a tipikus oroszos megközelítés. Biztos ilyent csak olyan érezhet, aki vagy orosz, vagy valami stikkje van (az én beütésemet szerintem a papától kaptam, aki az orosz hadifogságból hozhatta haza :)).
Ami az irodalomban náluk a legjellemzőbb: a misztikum. Megfigyelhetjük, hogy mindig van egy forradalmár öcsi, aki persze szegény, éhezik, lázas (általában gyógyíthatatlan tüdőbaj) és mert másképp nem lát kiútat, hát meg akarja váltani a világot. (általában egy padlásszobában 1 szamovárral és semmi teával, meg cukorral). A férfiak egy eszméért, nők pedig egy szerelemért adnak fel mindent (!).
Ez az ami volt. (v.ö.: Dosztojevszkij).
A ma is csak hasonló lehet, hiszen benne élnek az életük nagy részében egy rakat hóban, jégben, fagyban meg sötétben, nemcsoda, ha nekik az élet nem csak a szeksz, pénz, és csúsztatás körül forog - általában.

Ezt a mást lehet símán kiolvasni a könyvből, és a magyarított színdarabból meg nem.

A könyv alapkövéről:
Adott a tunguz meteor jege, ami köré egy rakat megszállott "templomot" épít: azaz egy modernebb mai kori jehova szekta bazinagy jégcsákánnyal dolgoz meg szőke, és kékszemű tagokat, mert azt tartják, hogy a kiválasztottak szíve beszél. (A többiek meg ugye úgyis selejtek, ha pár szőke kékszemű szívét nem hallják beszélni és belehal a "kopogtatásba", akkor legalább a túlnépesedést megoldották).
Viszont aki úgymond "felébred", annak az élete megoldott: pénzt kap, egzisztenciát, valamint azt a biz. meleg, otthonos közösséget, ahova jóbirka módjára tartozhat.


és akkor ez az indexes megközelítéssel :
http://index.hu/kultur/klassz/jeg1212/
ugye látszik, hogy ez inkább valami magyar hablatyjégtrutymó, nem pedig a Szorokin jege ?

Ezért is lehet jó olvasni eredetiben - ott legalább az az érzés nincs, hogy ráerőszakolnak az emberre olyasmit, amit nem akar ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése