2010. augusztus 9., hétfő

- Az elefántcsonttorony -


"Össze lehet-e hasonlítani az emberek bármiféle rendszerét egy kapcsolással úgy, hogy közben ne jutnánk téves következtetésekre?"


Volt egyszer egy szép, új világ a közeli jövőben, ahol mindent egy számítógépre bíztak- nem, nem a gonosz piros powergombos HAL-ra ("Sajnálom Dave, attól tartok, nem tehetem.") az egy másik mese, itt OMNIVAC a gép neve.

OMNIVAC az előre betáplált programjai segítségével meg tudta mondani, hogy hogyan viselkednek az emberek különféle körülmények között, sőt! mesterséges intelligenciával is rendelkezhetett, mert a társadalom mozgatórugóit is betáplálták.
Emberi sem volt, és - szerintem - itt ez volt a lényeg: az OMNIVAC-ot a lehetséges legnagyobb szabadság elvére programozták. Ettől az irányvonaltól mindenféle eltérés a szabadság csökkenését vonta volna maga után.

És mégis.
Mégis, az emberek ezt a hypergépet a saját szabadságuk megsértésének vették, és akár még egy másik testbe operálásra is készek voltak csak azért, hogy közel kerüljenek a megsemmisítéséhez.

Persze csekély sikerrel... Sőt. A végén még az jött ki, hogy ha nem lett volna ....

na de kis idézet arról, hogy mire is találták ki:
miért korlátozza a technika a szabadságunkat?

"a technika azt jelenti, hogy többet csekélyebb fáradtsággal. Azonos szintű létszám és fokozódó gépesítés esetén mindenki többet kapna...... " csakhogy "az elért nyereséget nem azonos létszámú ember között osztják fel- mert akkor mindenkinek egyre több jutna - hanem állandóan növekvő tömeg között. "

Azaz a technikai vívmányokat elnyeli a tömeg (?).... pl. a tömegközlekedés (?) ...
ahol pl. minden második nő aki terhes, nem magyar születésű ... Magyarországon....


ja!
a medúzás képet azoknak tettem ide, akik olvasták a könyvet: ők érteni fogják , hogy miért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése