2010. augusztus 13., péntek

- Johanna nőpápa avagy miből lesz a cserebogár ? -


Lecsap az Isten haragja az Úr 814. évében, ha nő kerül egy katedrális élére? ...
.... még akkor sem, ha - a kritikus -33 év múlva ez a nő lesz a világ legismertebb trónusának az URA?


Ami "A katedrális"-ban tetszett, hogy egy olyan régen letűnt világot keltett életre, mely színes, mint a feszti körkép, és el tud repíteni -olvasása közben -a háborúba, a zsarnokok önkényeskedéseibe, a - már örökké aktuálisnak számító - korrupciók bugyraiba, átélhetjük a kínzásokat, gyilkosságokat és a szerzetesi élet keserveit.

Ami a " Johanna a nőpápában" már ezek után ismerősen cseng: szerény sorsú, és a sors rossz tréfájaként nőnek született, de egy normális férfi eszénél sokkal többel rendelkező főhősnő útja a háborúban, az intrikákban, a korrupció bugyraiban, kínzások/gyilkosságok közepette valamint a szerzetesi élet keservei között. 
Nem vagyok benne biztos, hogy Donna E. Cross szimpatikusnak írja le a főszereplőjét (ezt Ken Follettnél ennyire nem éreztem), vagy csak nincs teljesen meggyőződve róla, hogy amiről ír, az maga a valóság ... (?)

Bármennyire is furcsának hat(hat) erről 2010-ben beszélni: azt símán el tudom képzelni, hogy ma is létezik olyan férfi, akinek egy nő ennyi:
"embernek néztem, pedig csak asszony volt", vagy:
"nem kellett volna közbeszólnod, te csak egy lány vagy...", vagy:
"a tanult nő sosem lehet tisztességes",
na és pláne:
"a nő helye a konyhában ... ", és:
"az asszony verve jó ... (ez le ne maradjon!: igényli a verést ... )"
+
a most felkapott tetovált lány írójától: http://www.kisalfold.hu/vilagvevo/stieg_larsson_a_tetovalt_lany_irojanak_titkai/2172578/
Stieg nem tudta elfogadni, hogy valakit csupán azért ölnek meg, mert nő, és ragaszkodik a szabadságához. Két hónappal a svéd-kurd Fadime Sahindalt gyilkolta meg a saját apja. Azért, mert nem akarta engedni, hogy a nő a saját útját járja. Minden egyes napon a világban nőket gyilkolnak meg, nőket bántalmaznak vagy csonkítanak meg szegény vagy gazdag férfiak – mondta Stieg röviddel a gyilkosságok után. Ez előfordulhat Dél-Afrikában, Szaúd-Arábiában, Norvégiában, Mexikóban, Tibetben vagy Iránban. Tény, hogy nincs olyan, hogy puha vagy kemény elnyomás.
A férfiak a nőket elnyomják, az életüket szabályozni akarják. ...



Na de persze Johannát semmi nem hatja meg, ő pontosan tudja, hogy kicsoda és mit akar:
az öntudatnak számít, hogy nem csak azzal érvényesül vagy úgy ami, hanem kis rásegítéssel (nagyon bátor szó a csalással? ) .... -
így persze hős lesz (toposz), merthogy nem elég, hogy hányatott sorsú, még keményen is küzd; megmutatja a sötét középkorban, hogy milyen lehetne ma pl. egy celebektől csillogó NagyŐ sóban (a tévében):
fogja magát és megszül a húsvéti körmenet kellős közepén, mint VIII. János pápa ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése